Η Χρυσαλλίς ήταν δεκαπενθήμερο περιοδικό, που εκδόθηκε στην Αθήνα από τον Ιανουάριο του 1863 έως τον Δεκέμβριο του 1866, από τον Ειρηναίο Ασώπιο, τον Θεμιστοκλή Νικολαΐδη Φιλαδελφέα και τον Ντέκα Πασχαλίδη. Είχε σχήμα τέταρτο με 32 σελίδες και συνολικά εκδόθηκαν 4 τόμοι με 96 τεύχη. Το περιοδικό ήταν επιστημονικό, φιλολογικό, καλλιτεχνικό και εγκυκλοπαιδικό. "Φιλολογία, καλλιτεχνία, αρχαιολογία, ιστορικές μελέτες, φυσική, αστρονομία, τοπογραφίες, βιογραφίες, ποίηση, βιβλιοκρισίες, περιηγήσεις, διηγήματα, μυθιστορήματα, διάφορα μουσική δια κλειδοκύμβαλον, εικονογραφίες, ιδού η διαίρεση του πίνακος των περιεχομένων της "Χρυσαλλίδος"" (σ.346). Με το περιοδικό συνεργάστηκαν καταξιωμένοι επιστήμονες, ποιητές, λογοτέχνες κ.ά. της εποχής, όπως ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, οι αδελφοί Αναστάσιος και Αλέξανδρος Βυζάντιοι, ο Ορφανίδης, ο Άγγελος Βλάχος, ο Ροΐδης, οι Παράσχοι, ο Καρασούτσας, ο Δημήτριος Στρούμπος κ.ά. Για προμετωπίδα είχε ξυλογραφία του ξυλογράφου Περ. Σκιαδόπουλου, που εικονίζει μια πεταλούδα (χρυσαλλίς), που πετά πάνω από ολάνθιστο αγρό. Από το δεύτερο φύλλο η προμετωπίδα άλλαξε, και κάτω από την πεταλούδα βλέπουμε μικρούς έρωτες να παίζουν, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο Παρθενώνας στα αριστερά και η Μητρόπολη στα δεξιά. Πηγή: http://daniilida.lis.upatras.gr/index.php/hmer_meg_ellados/article/viewFile/1268/1043

Recent Submissions

 • Χρυσαλλίς - Τόμος Δ’ 1866 

  Νικολαΐδου Φιλαδέλφεως, Θ.; Πασχαλίδου, Ν.Δ. (Θ. Νικολαΐδου Φιλαδέλφεως και Ν.Δ. ΠασχαλίδουΒιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, 1866-01)
 • Χρυσαλλίς - Τόμος Γ’ 1865 

  Πασχαλίδου, Ν.Δ.; Νικολαΐδου Φιλαδέλφεως, Θ. (Θ. Νικολαΐδου Φιλαδέλφεως και Ν.Δ. ΠασχαλίδουΒιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, 1865-01)
 • Χρυσαλλίς - Τόμος Β’ 1864 

  Νικολαΐδου Φιλαδέλφεως, Θ.; Πασχαλίδου, Ν.Δ. (Θ. Νικολαΐδου Φιλαδέλφεως και Ν.Δ. ΠασχαλίδουΒιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, 1864-01)
 • Χρυσαλλίς - Τόμος Α’ 1863 

  Unknown author (Γραφείο της ΧρυσαλλίδοςΒιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, 1863-01)