E-metrics στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
Abstract
Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στις μέρες μας παρέχουν ένα πλήθος ηλεκτρονικών πηγών και υπηρεσιών, όπως βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά περιοδικά, σταθμούς εργασίας Η/Υ για τους χρήστες. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις Βιβλιοθήκες δημιούργησε παράλληλα και την ανάγκη ανάπτυξης νέων μέτρων αποτίμησης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα e-metrics ορίζονται ως τέτοια μέτρα αποτίμησης των ηλεκτρονικών πηγών και υπηρεσιών των Βιβλιοθηκών. Στην εργασία αυτή αρχικά γίνεται μια σύντομη αναφορά στις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα, για την αποτίμηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πηγών ενός οργανισμού όπως: δυνατότητα πρόσβασης (accessibility), εκτίμηση κόστους (cost assessment), ανάλυση καταχωρήσεων (log analysis), e-metrics. Στην συνέχεια αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους τα e-metrics κρίνονται χρήσιμα και απαραίτητα μέτρα για την αξιολόγηση των ηλεκτρονικών πηγών και υπηρεσιών και γίνεται μια σύντομη αναφορά στα μέτρα αποτίμησης που εφαρμόζονται στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες του εξωτερικού.
Σκοπός της εργασίας είναι να αναδειχτεί η ανάγκη που υπάρχει για την εφαρμογή νέων και περισσότερων e-metrics στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και να προταθούν νέα τέτοια μέτρα, από αυτά που εφαρμόζονται ως τώρα στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες. Η αντίστοιχη μονάδα που έχει ως έργο της την συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων, είναι η «Μονάδα Ολικής Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» (ΜΟΠΑΒ), που
χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την 20η Ιανουαρίου 1999 λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Βασικός στόχος της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας συγκέντρωσης και επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων που αφορούν στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της Ελλάδος. Στην παρούσα εργασία η ΜΟΠΑΒ εξετάζει και παρουσιάζει τα μέτρα αποτίμησης ηλεκτρονικών πηγών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και προτείνει μια σειρά νέων τέτοιων μέτρων αξιολόγησης. Τα μέτρα αξιολόγησης που προτείνονται προβλέπεται να εφαρμοστούν στις ετήσιες έρευνες της ΜΟΠΑΒ, όπου συλλέγονται στατιστικά στοιχεία από όλες τις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες.