Εκπαιδευτική Πλατφόρμα Πληροφοριακής Παιδείας για τελικούς χρήστες: πρότυπα, σχεδιασμός και προτάσεις αξιοποίησής της
View/ Open
Date
2013Author
Κλαψόπουλος, Ιωάννης
Μπαλατζάρας, Μάριος
Πατρινός, Δημήτρης
Σουλίκιας, Βασίλης
Ζαπουνίδου, Σοφία
Γιαννίκης, Γεώργιος
Γκουνή, Άννα
Αλεβίζος, Ιωάννης
Παπαδόπουλος, Δημήτριος
Σκαρλάς, Ανάργυρος
Zapounidou, Sofia
Giannikis, Georgios
Gkouni, Anna
Alevizos, Ioannis
Papadopoulos, Dimitrios
Skarlas, Anargyros
Patrinos, Dimitrios
Balatzaras, Marios
Clapsopoulos, Ioannis
Metadata
Show full item recordAbstract
Η παγίωση της οικονομικής δυσπραγίας στις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες προκαλεί τη συρρίκνωση των συνδρομών τους σε ηλεκτρονικές πηγές. Στον αντίποδα ο παγκόσμιος ιστός διαθέτει σήμερα μεγάλο όγκο πληροφοριών σε καθεστώς ελεύθερης ή και ανοικτής πρόσβασης.
Ο εντοπισμός βιβλιογραφίας παραδοσιακά απαιτούσε την εφαρμογή δεξιοτήτων σχετικές με την αναζήτηση, συγκέντρωση, αξιολόγηση, διαχείριση και χρήση των σχετικών πληροφοριών. Στις μέρες μας, ωστόσο, η εργασία του εντοπισμού ελεύθερης και αξιόπιστης επιστημονικής πληροφορίας, επειδή γίνεται κάνοντας χρήση μεγάλης ποικιλίας διαθέσιμων πληροφοριακών πηγών, απαιτεί τη καλλιέργεια αυξημένων γνώσεων και δεξιοτήτων, δηλαδή απαιτεί την ανάπτυξη κουλτούρας πληροφοριακής παιδείας.
Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα πλαίσια της Δράσης 9.10 «Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης» της Οριζόντιας Δράσης του Σ.Ε.Α.Β. στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» έχει αναλάβει την ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας Πληροφοριακής Παιδείας για τελικούς χρήστες. Η πλατφόρμα, στην ανάπτυξη της οποίας συμμετέχουν στελέχη τριών βιβλιοθηκών Α.Ε.Ι. και εξωτερικοί συνεργάτες, φιλοδοξεί να συμβάλει στην παροχή μιας web υπηρεσίας υποστήριξης της διδασκαλίας της πληροφοριακής παιδείας στους τελικούς χρήστες των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
Η εισήγηση σύντομα παρουσιάζει το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πλατφόρμας πληροφοριακής παιδείας, περιγράφει το μαθησιακό μοντέλο που ακολουθείται και καταλήγει σε προτάσεις αξιοποίησης της υπηρεσίας αυτής, τόσο από εκπαιδευτές βιβλιοθηκονόμους σε προγράμματα πληροφοριακής παιδείας βιβλιοθηκών, όσο και από διδακτικό προσωπικό που ενδιαφέρεται να εντάξει δράσεις πληροφοριακής παιδείας σε μαθήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.