Υπηρεσίες GIS σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
View/ Open
Date
2012Author
Βαρδακώστα, Ιφιγένεια
Καπιδάκης, Σαράντος
Vardakosta, Ifigenia
Kapidakis, Sarantos
Metadata
Show full item recordAbstract
Οι βιβλιοθήκες βάσει των πολιτικών ανάπτυξης συλλογών που έχουν προσδιορίσει και ακολουθούν, συλλέγουν γεωγραφική πληροφορία και οργανώνουν γεωγραφικές συλλογές προσφέροντας πρόσβαση σε αυτές μέσω υπηρεσιών GIS, τις οποίες η κάθε βιβλιοθήκη αναπτύσσει βασισμένη σε προσεκτικό σχεδιασμό για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών της.
Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου, είναι να αναδείξει την χρήση των GIS ως εργαλείου στις υπηρεσίες πληροφόρησης των βιβλιοθηκών, καταγράφοντας τις υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες του εξωτερικού, ενώ θα αναφερθεί και η κατάσταση στις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
Μέσω έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ιστοσελίδες ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο οι οποίες διατηρούν γεωχωρικές συλλογές, καταγράφηκε πόσες από αυτές προσφέρουν υπηρεσίες GIS για την αποτελεσματική χρήση των συλλογών τους. Για τις περισσότερες βιβλιοθήκες ο όρος «υπηρεσίες GIS» περιλαμβάνει την πρόσβαση σε πληροφοριακά γεωγραφικά συστήματα ή την γεωαναφερόμενη πληροφορία που παρέχει η Βιβλιοθήκη. Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης ο όρος αυτός αναφέρεται σε τρεις παράγοντες: την εκπαίδευση χρηστών, την τεχνολογική υποδομή, και την απομακρυσμένη πρόσβαση που πιστεύουμε, συνεπικουρούμενοι από τη διεθνή βιβλιογραφία, πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πρόσβαση και χρήση των συλλογών GIS που συγκεντρώνουν οι βιβλιοθήκες. Τα αποτελέσματά μας συγκρίνονται με αυτά άλλων ερευνών και καταδεικνύουν την προσαρμογή των βιβλιοθηκών στις απαιτήσεις των χρηστών τους και την αναγνώριση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών τους ενώ τονίζεται και η σημασία των πολιτικών στην ανάπτυξη των γεωχωρικών συλλογών.